Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten

Welke boom heeft een witte schors?

Welke boom heeft een witte schors?
/blog/geschreven-door/Mike
Mike Auteur
21 Jul, 2023 3 minuten leestijd

Bomen met een witte schors zijn ware juweeltjes die elke tuin verfraaien. Of je nu een stadstuintje, een middelgrote tuin of een grote tuin hebt, deze bomen voegen een unieke charme en elegantie toe. In deze blog nemen we je graag mee in de wereld van bomen met een witte schors!

Bomen met witte schors

Ben jij op zoek naar een boom met witte schors? Zoek niet verder. Wij hebben een selectie voor jou gemaakt van bomen met witte schors:

  1. De berk
  2. De moerascipres
  3. De witte abeel
  4. De zilverlinde
  5. De himalayaberk
  6. De papieresdoorn

We lichten de bomen allemaal voor jou uit. 

1. De berk

De berk (Betula) is wellicht de bekendste boom met een witte schors. Zijn gladde en heldere schors trekt direct de aandacht. Met zijn slanke gestalte en karakteristieke witte stam voegt de berk een vleugje verfijning toe aan elke omgeving. Er zijn verschillende soorten berken, zoals de ruwe berk en de Chinese Berk, die een prachtig contrast creëren met hun donkergroene bladeren en daarmee echte blikvangers zijn.

2. De moerascipres

Een andere boom met een opmerkelijke witte schors is de moerascipres, ook wel Taxodium distichum genoemd. Hoewel hij meestal geassocieerd wordt met moerasgebieden, gedijt deze boom ook uitstekend in jouw tuin. Naarmate de moerascipres ouder wordt, ontwikkelt zijn schors een elegante witte tint die zorgt voor een opvallend contrast met zijn fijne naaldachtige bladeren. De moerascipres is daarom een geweldige keuze voor liefhebbers van bomen met een opvallende schors.

3. De witte abeel

De witte abeel (in het Latijn: Populus alba) is een imposante boom met een gladde, witte schors die een opvallend beeld vormt in jouw tuin. Naarmate de boom ouder wordt, kunnen er donkere scheuren in de schors verschijnen, wat een interessant contrast creëert met de overwegend witte kleur. De Populus alba gedijt goed in verschillende bodemsoorten en is een aantrekkelijke keuze voor in jouw tuin.

4. De zilverlinde

Een andere boom met een witte schors is de zilverlinde (in het Latijn: Tilia tomentosa). Deze majestueuze boom heeft een brede kroon en een gladde schors die naarmate de boom ouder wordt een witachtige kleur kan aannemen. De schors van de Tilia tomentosa voegt een subtiel contrast toe aan het groene bladerdak. De boom creëert een gevoel van rust in de tuin.

Naast deze bomen zijn er nog andere soorten met een gekleurde schors die de moeite waard zijn om te ontdekken. Laten we eens kijken naar twee van deze prachtige bomen: de himalayaberk (Betula utilis var. jacquemontii) en de papieresdoorn (Acer griseum).

5. De himalayaberk

De himalayaberk vindt zijn oorsprong in de bergachtige gebieden van de Himalaya. Deze boom staat bekend om zijn opvallende witte schors die bijna lijkt te glanzen in het zonlicht. Wat de himalayaberk extra speciaal maakt, is dat de schors afbladdert in kleine krullen, waardoor een prachtig effect ontstaat. Vooral in de winter, wanneer de witte schors afsteekt tegen het besneeuwde landschap, is deze boom een ware blikvanger. Naast de opvallende schors heeft de himalayaberk ook decoratieve donkergroene bladeren die een mooi contrast vormen met de heldere schors.

6. De papieresdoorn

De papieresdoorn, ook wel bekend als de Chinese papieresdoorn, dankt zijn naam aan de bijzondere eigenschap van de schors. Deze esdoornsoort heeft namelijk een schors die lijkt op papier. Met zijn lichtbruine kleur en dunne, krullende lagen die afschilferen, lijkt het alsof de boom bedekt is met papieren flarden. Vooral wanneer het zonlicht door de flinterdunne schors schijnt, zorgt dit voor een uniek en interessant uiterlijk. Daarnaast heeft de papieresdoorn ook aantrekkelijk geveerd blad dat in de herfst prachtig verkleurt naar tinten rood en oranje.

Voordelen van bomen met een witte schors

Het hebben van bomen met een witte schors in je tuin biedt verschillende voordelen. Allereerst voegen ze esthetische waarde toe. De heldere, witte kleur van de schors creëert een prachtig contrast met de omgeving, of je nu een weelderige groene tuin hebt of juist een minimalistisch ontwerp. Bomen met een witte schors voegen altijd een vleugje elegantie en verfijning toe.

Daarnaast zijn bomen met een witte schors ook functioneel. Ze kunnen dienen als blikvangers en het middelpunt vormen van je tuin. Daarnaast bieden ze schaduwrijke plekken waar je op warme zomerdagen kunt genieten van verkoeling. Bepaalde bomen, zoals de zilverlinde en de witte abeel, trekken ook bestuivende insecten aan met hun aantrekkelijke bloemen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin.

Het kan belangrijk zijn om rekening te houden met de grootte van de boom op volwassen leeftijd. Sommige bomen met een witte schors, zoals de zilverlinde en de berk, kunnen behoorlijk groot worden en veel ruimte innemen en zijn daarom goed geschikt voor de middelgrote tot grote tuin. Als je een kleine tuin hebt, is het verstandiger om te kiezen voor een kleinere boomsoort, zoals de witte abeel of de papieresdoorn, die beter past bij de beschikbare ruimte.

Kortom, bomen met een witte schors zijn prachtige toevoegingen aan elke tuin. Ze bieden niet alleen een visueel spektakel, maar zijn ook functioneel en dragen bij aan de biodiversiteit. Door zorgvuldig rekening te houden met de eigenschappen van elke boomsoort, kun je de perfecte boom met een witte schors kiezen die past bij jouw tuin en persoonlijke voorkeuren. Aarzel niet langer en voeg een vleugje fijnheid en elegantie toe aan jouw tuin met een prachtige boom met een witte schors!

Sluiten