Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten

Winterharde terrasbomen

Winterharde terrasbomen
/blog/geschreven-door/Geraldo
Geraldo Auteur
5 May, 2023 3 minuten leestijd

Bij het creëren van een gezellige en sfeervolle buitenruimte zijn bomen vaak een onmisbaar element. Maar wat als je geen tuin, maar alleen een balkon of terras tot je beschikking hebt? Gelukkig zijn er veel winterharde terrasbomen die in pot geplant kunnen worden, waardoor je ook op een klein oppervlak geniet van groen en natuur zonder al te veel kans te hebben op vorstschade.

Een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een boom voor op het terras is de grootte. Het is natuurlijk belangrijk om een boom te kiezen die past bij de grootte van je terras en niet te veel ruimte inneemt. Gelukkig zijn er veel soorten bomen die een Nederlandse winter prima kunnen overleven, niet te groot worden en geschikt zijn om in een pot te planten.

 

Chinese waaierpalm

Een populaire keuze voor een winterharde terrasboom is de Chinese waaierpalm. Deze exotische palm heeft grote, waaiervormige bladeren die een tropische uitstraling geven op een balkon of terras. Omdat deze palmsoort van origine uit China komt en het daar in de winters koud kan zijn, is deze soort bij uitstek geschikt voor het Nederlandse klimaat en kan hij tot -18 graden Celsius prima overleven. Ondanks dat kan het wel een goede keuze zijn om bij flinke vrieskou en harde wind de palm wat extra te beschermen met een vliesdoek of waar mogelijk kort binnen te zetten. Door de juiste zorg en bescherming kan de Chinese waaierpalm daarmee jarenlang een prachtige toevoeging zijn aan je terras.

Japanse esdoorn

Een andere mooie optie is de Japanse esdoorn. Deze boom heeft prachtige, fijn vertakte bladeren in verschillende kleuren, waaronder rood, groen en geel en kan goed groeien in een pot. Japanse esdoorns zijn ook erg winterhard en kunnen temperaturen tot -25 graden Celsius verdragen. Het is wel belangrijk om te zorgen voor voldoende bescherming tegen de wind, omdat de fijne takken en bladeren kwetsbaar kunnen zijn.

Krentenboom

De krentenboom, ook wel Amelanchier genoemd, is een mooie sierboom die vooral in het voorjaar opvalt door zijn witte bloesem. Na de bloei ontstaan er kleine rode bessen die eetbaar zijn en zoet smaken. Deze bessen worden veelal gebruikt voor het maken van jam of als toevoeging in gebak. De krentenboom is winterhard bij temperaturen tot -25 graden en kan goed groeien in een pot, maar heeft wel een voedzame en goed doorlatende grond nodig. Ook moet de winterharde terrasboom voldoende water krijgen en beschermd worden tegen de wind.

Fruitboompjes

Naast een hoge decoratieve waarde, bieden fruitboompjes ook nog eens de mogelijkheid om zelf fruit te oogsten. Er zijn verschillende soorten fruitbomen die geschikt zijn voor op het terras, zoals de appelboom, perenboom, pruimenboom en kersenboom. Het is wel belangrijk om te kiezen voor een laag- of halfstamvariant, die niet te groot wordt en geschikt is voor aanplanten in een pot. Fruitbomen hebben een zonnige plek nodig en moeten regelmatig water en voeding krijgen. Daarnaast is het belangrijk om de boom tijdig te snoeien en te beschermen tegen vorst op het moment dat er knoppen aan de boom zitten. De fruitboompjes zelf hebben voor de winter geen extra bescherming nodig en kunnen temperaturen tot -25 verdagen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer winterharde terrasbomen om uit te kiezen, waaronder: Japanse treurlork, palmlelie, Sneeuwbal op stam, Bolcatalpa, bamboe, Magnolia grandiflora halfstam, vijgenboom en olijfwilg meerstammig. Het is daarbij belangrijk om te kijken naar de specifieke vereisten van elke boom en om te zorgen voor voldoende water en bescherming tegen de elementen. Met de juiste zorg en aandacht kan een winterharde terrasboom daarmee een prachtige aanvulling zijn op je buitenruimte en de winter zonder problemen doorstaan. 

Sluiten