Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten

De winter staat voor de deur: wat betekent dit voor de bomen in je tuin?

De winter staat voor de deur: wat betekent dit voor de bomen in je tuin?
/blog/geschreven-door/Emmaly-Fleur
Emmaly-Fleur Auteur
5 Jan, 2024 4 minuten leestijd

In de winter wordt alles rustiger buiten. Het wordt kouder en donkerder en we verlangen naar warmte binnenshuis. Tegelijkertijd worden onze bomen blootgesteld aan deze koude temperaturen. Het is belangrijk om te weten of je boom zonder extra zorg de winter doorkomt, of dat het tijd is om hem wat extra aandacht te geven. In deze blog leggen we uit hoe je je boom kunt beschermen tegen vorst als dat nodig is. 

Wat is een winterharde boom?

Als een boom winterhard is, betekent dit dat de boom niet extra beschermd hoeft te worden tegen vorst. Deze winterharde bomen bereiden zich voor op de vorst. In de productspecificaties van de bomen op Bomenbezorgd.nl staat aangegeven hoe winterhard een boom is.

Onderstaande bomen zijn zeer winterhard:

Wat voor maatregelen nemen bomen voor de vorst?

Om te voorkomen dat bladeren breken, laten loofbomen hun bladeren vallen in de herfst. Bladhoudende bomen behouden daarentegen hun blad het hele jaar door. Zoals de naam al aangeeft, laten ze hun blad niet in één keer vallen.  

Tijdens de winter gaan winterharde bomen in een ruststand, waardoor de groei vertraagt. Deze ruststand zorgt ervoor dat de schade die optreedt als gevolg van bevriezing, geminimaliseerd kan worden.

In tegenstelling tot winterharde bomen hebben niet-winterharde bomen niet de nodige aanpassingen om bevriezing van hun cellen te voorkomen. Bij niet-winterharde bomen kan uitdroging ontstaan, aangezien hun wortels niet in staat zijn om voldoende water op te nemen bij koude temperaturen. Daarnaast kunnen de knoppen en bladeren van een niet-winterharde boom bevriezen en daardoor afsterven. Hierdoor kan een boom zijn vermogen verliezen om in het voorjaar nieuw blad te produceren.

Een voorbeeld van een niet volledig winterharde boom is de olijfboom. De olijfboom kan temperaturen tot -5 graden Celsius verdragen. De olijfboom is een bladhoudende boom waarbij normaal gesproken het blad het hele jaar behouden en groen blijft. Zodra het kouder wordt dan -5 graden Celsius, kan het blad gedeeltelijk of geheel uitvallen. Daarnaast treden de gevolgen op die bij een niet-winterharde boom kunnen ontstaan tijdens de vorst. 

Hoe bescherm je jouw olijfboom tegen de vorst?

De olijfboom beschermen kan door middel van verschillende methodes:

  • Bladeren die uit de boom vallen laten liggen;
  • Houtsnippers rondom de wortels plaatsen;
  • Vliesdoek om de boom heen plaatsen.

Bladeren die uit de boom vallen laten liggen

De olijfboom is een bladhoudende boom, maar verliest ook gedurende het jaar zijn blad. Laat dit blad liggen in de vorstperiode. Met dit blad creëer je namelijk een isolatielaag rond de basis van de boom. Deze isolatielaag helpt de wortels te beschermen tegen de temperatuurschommelingen in de winter. Dit kan helpen om de olijfboom minder gevoelig te maken voor de vorstschade die in de winter kan optreden. 

Houtsnippers rondom de wortels

In plaats van bladeren kan je er ook voor kiezen om houtsnippers rondom de wortels van de boom neer te leggen. Houtsnippers zorgen net als bladeren voor een isolatielaag voor de wortels van de boom. 

Vliesdoek om de boom heen

Het gebruik van een vliesdoek rondom een niet-winterharde boom kan helpen om vorstschade te voorkomen. Het vliesdoek biedt bescherming door de blootstelling van de olijfboom aan koude temperaturen te beperken. Daarnaast dient het vliesdoek als windbreker, wat vooral belangrijk is omdat koude wind de verdamping van vocht kan versnellen en vorstschade kan verergeren. Door een vliesdoek om een boom heen te plaatsen, bescherm je de boom.

De winter staat voor de deur: wat betekent dit voor de bomen in je tuin?

Je kunt de ‘’Vliesdoek deluxe’’ tijdens het bestellen toevoegen aan je bestelling. In de volgende foto’s zie je hoe het vliesdoek om de olijfboom wordt geplaatst en hoe dit eruit ziet. 
De winter staat voor de deur: wat betekent dit voor de bomen in je tuin?

Sluiten