Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten

Bomen die in de volle zon kunnen staan

Bomen die in de volle zon kunnen staan
/blog/geschreven-door/Catharina
Catharina Auteur
17 Aug, 2023 5 minuten leestijd

Heb je een zonnige tuin zonder schaduw, maar wil je toch graag een boom planten? In deze blog vertellen we je welke bomen in de zon kunnen staan en waar je rekening mee moet houden. Zo geniet jij van een prachtige boom in de tuin.
 

Welke boom kan in de volle zon?

Verschillende soorten bomen hebben verschillende behoeftes. De ene staat graag in de schaduw, terwijl de andere juist goed groeit van veel zonnestralen. Er zijn verschillende soorten bomen die goed op een zonnige plek kunnen staan. De volgende bomen kunnen in de volle zon staan:

  • Zomereik
  • Groene beuk
  • Haagbeuk
  • Ruwe iep
  • Italiaanse cipres
  • Parasolden

Bomen voor in een tuin in de volle zon

Per boomsoort lees je wat je kan verwachten van de boom en of hij geschikt is voor jouw tuin. We lichten de zomereik, groene beuk, haagbeuk, ruwe iep, Italiaanse cipres en de parasolden voor jou uit. 

1. Zomereik

De zomereik is een oer-Hollandse boom en is niet weg te denken in de Nederlandse tuin. De Quercus robur is de Latijnse benaming en is de bekendste eikensoort. De boom valt op vanwege de eikels die de boom draagt als vrucht. Je ziet deze boom vaak in het bos.

Het blad van de zomereik voelt leerachtig aan en is glanzend en gelobd. In de herfst krijgt de zomereik een geelbruine bladkleur. Bladeren van deze boom kunnen lang blijven hangen in de winter, waardoor het blad in de winter voor extra beschutting zorgt.

De zomereik heeft een halfopen kroonstructuur en is zeer geschikt voor in een grote en zonnige tuin. Deze eik kan zeer oud worden en is op latere leeftijd een mooie karakteristieke vertoning.

Bomen die in de volle zon kunnen staan

2. Groene beuk

De groene beuk is voor veel mensen een bekende boom. Je ziet ze vaak in het bos en deze kunnen honderden jaren oud worden.

Een groene beuk is in de eerste jaren een trage groeier, maar zodra de boom ouder wordt kan hij hard groeien. De boom heeft een gesloten kroonstructuur. Wij adviseren deze boom in een middelgrote of grote én zonnige tuin.

De herfstkleur van het beukenblad is geel-oranje en wordt daarna bruin. Het bruine blad blijft vaak tot aan het volgende voorjaar vastzitten aan de boom, waardoor de beuk de mogelijkheid geeft om het hele jaar beschut te zitten. Ook heeft de groene beuk, net als de rode beuk, het bekende beukennootje als vrucht die eetbaar is. 

Bomen die in de volle zon kunnen staan

3. Haagbeuk

Een oer-Hollandse boom met een betrouwbare waarde is de haagbeuk. De haagbeuk is een boom die zich goed thuis voelt in het Nederlandse klimaat. Een haagbeuk groeit namelijk op alle grondsoorten goed, verdraagt goed droogte, maar kan ook tegen redelijke nattigheid. Ook kan de boom in volle zon staan.

Opvallend aan deze beukenboom is dat hij heldergroen uitloopt en hiermee veel kijkt trekt in het voorjaar. De boom heeft een gesloten kroonstructuur. Het blad zelf is eirond en dubbel gezaagd. Wij adviseren om de haagbeuk te plaatsen in een grotere tuin. 

4. Ruwe Iep

De naam ruwe iep dankt de boom aan het ruwe blad. Het blad voelt namelijk aan als schuurpapier. Het blad is eirond gevormd en loopt in het voorjaar heldergroen uit. In de herfst verkleurt het blad opvallend naar goudgele herfstkleuren.

Een opvallende sierwaarde van de ruwe iep is dat hij op latere leeftijd lichtbruine gevleugelde noten krijgt. Een andere sierwaarde is de diep gegroefde bast.

De ruwe iep komt vaak in de Nederlandse kustgebieden voor, omdat de boom zeer goed zeewind verdraagt. De ruwe iep groeit goed op elke grondsoort. De boom op stam groeit ook in de volle zon. We adviseren om de boom in een grote tuin te plaatsen. 

5. Italiaanse cipres

De Italiaanse cipresboom is afkomstig uit Toscane in Italië. De Italiaanse cipres kan goed zon verdragen en is daarnaast goed winterhard. De boom past daardoor goed in ons Nederlandse klimaat. De Italiaanse cipres is een zeer smalle groeier. Ook op oudere leeftijd blijft de cipres uitzonderlijk smal. 

De cipres vraagt om een goed waterdoorlatende plek. Bomenbezorgd.nl levert de boom in pot. De boom in pot groeit goed in de volle zon. Je kan de boom ook uit de pot halen en in de tuin planten. Het beste kun je de Italiaanse cipres planten op een plek waar weinig (oosten)wind waait. 

Ben je opzoek naar een stukje Italië in je tuin? Dan is de Italiaanse cipres zeer geschikt.

Bomen die in de volle zon kunnen staan

6. Parasolden

De parasolden (in het Latijn: Pinus pinea) is een prachtige naaldboom die ook gezien kan worden als een mediterrane boom.

Van oorsprong komt de parasolden uit het Middellandse Zeegebied. De parasolden is een boom op stam die een afgeplatte ronde kroon heeft. Door deze groei biedt de boom goed schaduw en dient de boom als een ''parasol''. De perfecte boom dus voor een zonnige tuin.

De Pinus pinea verdraagt zeer goed (zee)wind en kan goed op elke plek staan. De parasolden is een naaldboom en heeft donkergroene naalden, daarnaast is deze boom groenblijvend. De schors van de stam valt enorm op door de oranjebruine kleur en diepe groeven.

De parasolden is het beste geschikt voor middelgrote of grote tuinen. Verder heeft de boom weinig snoei nodig, snoei kleine uitlopers weg om de boom klein te houden.

Bomen die in de volle zon kunnen staan

Waar moet je rekening mee houden bij het planten van een boom op een zonnige plek?

Bij het planten van een boom op een zonnige plek, is het belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden. We lichten ze kort toe. 

Zonvereisten

Kies een boomsoort die goed gedijt in de volle zon. Niet alle boomsoorten kunnen hier namelijk tegen. Later in deze blog lichten we een aantal boomsoorten toe die graag op een zonnige plek staan. 

Bodemgesteldheid

Zorg ervoor dat de plek van aanplanten goed waterdoorlatend is. Een slechte drainage kan er namelijk voor zorgen dat wateroverlast de wortels aantast. Daarnaast is het belangrijk dat de plek rijk is aan voedingsstoffen. Door voldoende voedingsstoffen kan de boom zich goed ontwikkelen.

Water geven

Met name jonge bomen hebben regelmatig water nodig na het aanplanten, vooral als de bomen op een zonnige plek staan. De wortels zijn dan namelijk nog niet sterk genoeg om zichzelf van grondwater te voorzien. Geef de boom voldoende water en vooral tijdens droge periodes. Hiermee voorkom je dat de wortels uitdrogen.

Bescherming tegen hitte

Er zijn bepaalde soorten waarbij het belangrijk is om de stam te beschermen tegen de zon. Dit is vooral bij jonge bomen het geval. Op latere leeftijd is dit niet meer nodig. Bomen waarbij dit veel gedaan wordt uit voorzorg zijn beukenbomen.

Wind

Ook wind kan van invloed zijn op de gezondheid van een boom. Zorg ervoor dat de boom niet te veel blootstaat aan harde wind. Vooral bij jonge bomen kan wind uitdroging versnellen en uiteindelijk de groei belemmeren.

Ruimte

Het is belangrijk dat bomen die goed op een zonnige plek kunnen staan, voldoende ruimte hebben om te kunnen groeien. Mocht je meerdere bomen naast elkaar hebben staan met onvoldoende ruimte, kan dit er uiteindelijk voor zorgen dat de bomen minder zonlicht krijgen. Hierdoor ontwikkelen de bomen zich minder goed.

Onderhoud

Om ervoor te zorgen dat de bomen die in de zon staan in goede gezondheid blijven, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen. Door een boom eens in de zoveel tijd te snoeien en dode takken te verwijderen, kan de boom zich goed blijven ontwikkelen.

Sluiten