Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten

Coniferen soorten

Coniferen soorten
/blog/geschreven-door/Mike
Mike Auteur
14 Nov, 2023 4 minuten leestijd

Groen, groener, groenst – dat is wat coniferen jouw tuin kunnen maken. Deze veelzijdige plantengroep brengt leven in elke buitenruimte, het hele jaar door. Coniferen zijn er in allerlei soorten en maten. In deze blog lees je welke coniferen soorten er zijn, hoe ze groeien en welke sfeer ze in jouw tuin kunnen brengen. Van de conifeer Brabant tot de conifeer Smaragd, elke conifeer heeft zijn eigen kenmerken. Vind de perfecte soort conifeer voor in jouw tuin.

Welke soorten coniferen zijn er?

Coniferen zijn planten die we vaak in tuinen zien. Ze horen bij de groep van naaldbomen en blijven het hele jaar door groen. Dat betekent dat je tuin ook in de winter vol leven is. Deze bomen en struiken hebben naalden of schubben in plaats van gewone bladeren. Ze maken kegels waar zaden in zitten. Dit zijn bijvoorbeeld dennenappels. 

Coniferen zijn sterk en kunnen goed tegen kou. Daarom zijn ze zo populair in tuinen. Ze geven een natuurlijke en rustige sfeer. Coniferen zijn ook handig als haag, omdat ze dicht en hoog kunnen worden. Zo heb je een mooie groene afscheiding die privacy geeft.

Coniferen zijn er in veel soorten en maten. Je hebt hele hoge bomen, maar ook lage struikjes. Bovendien heb je verschillende rassen. Je leest er hier alles over.

Coniferen soorten

Soorten coniferen bij Bomenbezorgd.nl

Bij Bomenbezorgd.nl hebben we verschillende coniferen soorten in ons assortiment:

  • Conifeer Brabant
  • Conifeer Smaragd
  • Conifeer Excelsa
  • Leylandii Conifeer

We lichten de soorten coniferen van Bomenbezorgd.nl toe. 

Conifeer Brabant

De conifeer Brabant, officieel bekend als Thuja occidentalis 'Brabant', is een populaire keuze voor veel tuinen. Deze conifeer vormt snel een dichte haag, wat zorgt voor privacy en beschutting. 

De conifeer Brabant is makkelijk in onderhoud: één keer per jaar snoeien is genoeg om hem mooi in vorm te houden. Hij is winterhard en kan goed tegen de kou, wat hem geschikt maakt voor het Nederlandse klimaat. 

Met zijn frisgroene kleur in de lente en zomer en iets donkerder groen in de winter, biedt de conifeer Brabant een levendige uitstraling het hele jaar door. Perfect voor als je een betrouwbare, groene toevoeging aan je tuin wilt die weinig aandacht vraagt.

Conifeer Smaragd

De conifeer Smaragd (in het Latijn: Thuja occidentalis 'Smaragd') is een opvallende verschijning in elke tuin. Deze conifeer is geliefd om zijn compacte groei en kegelvormige uitstraling. Hij groeit wat langzamer dan de conifeer Brabant, maar dat maakt hem juist onderhoudsvriendelijk: hij hoeft maar zelden gesnoeid te worden. 

Zijn naalden hebben een schitterende smaragdgroene kleur die het hele jaar door behouden blijft, waardoor je tuin ook in de wintermaanden een prachtige groene gloed heeft. De conifeer Smaragd is zeer winterhard en kan goed tegen wind, waardoor hij ook geschikt is als solitaire plant of als onderdeel van een gemengde haag. 

Coniferen soorten

Conifeer Excelsa

De conifeer Excelsa, of Thuja plicata 'Excelsa', is een conifeer met karakter. Deze plant groeit tot een mooie, dichte boom met een brede basis en een piramidevormige top. Hij wordt geprezen om zijn rijke, donkergroene kleur die het hele jaar door de tuin siert. 

De Excelsa is bijzonder omdat hij een snelle groeier is en toch een regelmatige vorm behoudt zonder veel snoeiwerk. Dit maakt hem ideaal voor mensen die wel de voordelen van een grote, groene boom willen, maar niet veel tijd hebben voor tuinonderhoud. 

Deze conifeer is ook zeer winterhard en kan goed tegen vocht, waardoor het de ideale keuze is voor het Nederlandse klimaat. 

Leylandii conifeer

Een andere coniferen soort is de Leylandii conifeer. De Latijnse benaming voor deze coniferen soort is Cupressocyparis leylandii. De Leylandii conifeer staat bekend als een van de snelst groeiende coniferen. Daarom is hij favoriet voor het snel creëren van een hoge, dichte haag. Zijn naalden hebben een diepgroene kleur en groeien heel compact, wat zorgt voor een volle uitstraling. 

Omdat hij zo snel groeit, is regelmatig snoeien nodig om hem netjes te houden. Ondanks zijn snelle groei is de Leylandii makkelijk te onderhouden en zeer aanpasbaar: hij doet het goed in de meeste grondsoorten en is bestand tegen verschillende weersomstandigheden.

Coniferen soorten

De verschillende vormen coniferen

Coniferen zijn veelzijdige planten die je in verschillende vormen tegenkomt. De verschillende soorten coniferen zijn:

  • Bomen
  • Hagen
  • Struiken
  • Dwergconiferen

We lichten de verschillende vormen coniferen toe.

Bomen

Veel coniferen groeien uit tot grote bomen. Denk aan de bekende dennen en sparren die in bossen staan, maar ook aan cipressen die je vaak in warmere landen ziet.

Hagen

Veel coniferen zijn heel geschikt om hagen mee te maken. Ze groeien snel en dicht, waardoor je snel een groene afscheiding in je tuin hebt.

Struiken

Er zijn ook coniferen die meer als struik groeien. Deze blijven lager en breder en zijn mooi als opvulling van je tuin.

Dwergconiferen

Dit zijn kleine coniferen die niet veel groter worden. Deze soort coniferen zijn perfect voor kleine tuinen of om in potten op het terras te zetten.

Elke soort heeft zijn eigen kenmerken zoals de kleur van de naalden, hoe snel ze groeien en hoe groot ze worden. Zo kies je de conifeer die het beste bij jouw tuin past.

Sluiten