Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten

Steeneik leiboom (Quercus ilex)

De steeneik leiboom (in het Latijn: Quercus Ilex) wordt steeds populairder in Nederland. Deze groenblijvende, mediterrane boom groeit relatief langzaam, waardoor hij gemakkelijk te onderhouden is. Het is een unieke leiboom in het assortiment van Bomenbezorgd.nl. De steeneik leiboom valt op vanwege de wit-grijze bladeren aan de onderkant en de groene, glanzende bladeren aan de bovenkant.

 • Groenblijvende leiboom met sfeer
 • Goed winterhard
 • Het hele jaar door privacy in de tuin!
 • Gemakkelijk te snoeien
 • Mooie grijs groene bladeren
 • Geschikt voor in elke tuin
Steeneik leiboom
Filters
Zoekterm
Prijs (€)
-
Beschikbaarheid
Formaat bij levering
Stamomtrek
-
Stamhoogte
-
Totaalhoogte
-
5 resultaten
Sorteren op
 • Gratis bezorgd binnen 5 werkdagen
 • Aanplantservice mogelijk
120x120cm rek
120x120cm rek
Steeneik leiboom 150 cm
 • Stamomtrek 4 - 6 cm
 • Stamhoogte 150 - 150 cm
 • Totaalhoogte 270 - 270 cm
€ 179,95
Beschikbaar
€ 179,95
Beschikbaar
120x120cm rek
120x120cm rek
Steeneik leiboom 180 cm
 • Stamomtrek 4 - 6 cm
 • Stamhoogte 180 - 180 cm
 • Totaalhoogte 300 - 300 cm
€ 179,95
Beschikbaar
€ 179,95
Beschikbaar
120x120cm rek
120x120cm rek
Steeneik leiboom 200 cm
 • Stamomtrek 4 - 6 cm
 • Stamhoogte 200 - 200 cm
 • Totaalhoogte 320 - 320 cm
€ 194,95
Tijdelijk uitverkocht
€ 194,95
Tijdelijk uitverkocht
120x120cm rek
120x120cm rek
Steeneik leiboom 240 cm
 • Stamomtrek 4 - 6 cm
 • Stamhoogte 240 - 240 cm
 • Totaalhoogte 360 - 360 cm
€ 209,95
Tijdelijk uitverkocht
€ 209,95
Tijdelijk uitverkocht
Steeneik leiboom volgroeid
 • Stamomtrek 16 - 20 cm
 • Stamhoogte 200 - 200 cm
 • Totaalhoogte 350 - 350 cm
€ 649,95
Beschikbaar
€ 649,95
Beschikbaar
1-5 van totaal 5

De steeneik leiboom (in het Latijn: Quercus Ilex) wordt steeds populairder in Nederland. Deze groenblijvende, mediterrane boom groeit relatief langzaam, waardoor hij gemakkelijk te onderhouden is. Het is een unieke leiboom in het assortiment van Bomenbezorgd.nl. De steeneik leiboom valt op vanwege de wit-grijze bladeren aan de onderkant en de groene, glanzende bladeren aan de bovenkant.

 • Groenblijvende leiboom met sfeer
 • Goed winterhard
 • Het hele jaar door privacy in de tuin!
 • Gemakkelijk te snoeien
 • Mooie grijs groene bladeren
 • Geschikt voor in elke tuin

Steeneik als leiboom kopen

De steeneik als leiboom is een uitstekende keuze voor in jouw tuin. Door hem jaarlijks te snoeien, houd je enigszins zelf de grootte van de boom in de hand. De bladeren geven jouw tuin een 'mediterrane' look. En het fijne? De boom creëert privacy in jouw tuin, zodat inkijk bijna niet meer mogelijk is.

We bezorgen de boom binnen vijf werkdagen met onze eigen bezorgservice. Hierdoor kunnen wij kwaliteit garanderen. Wil je gebruik maken van onze aanplantservice? Dan bezorgen we de boom binnen tien werkdagen én planten we hem voor je aan. 

BOMENTA(L)K #54 | Steeneik als leiboom

youtube placeholder
bg-left
bg-right

Verzorgingstips

Kan je een steeneik het hele jaar door aanplanten?

Is de steeneik leiboom winterhard?

Welke formaten lei steeneiken zijn er?

Heb ik aangroeigarantie op mijn aangekochte steeneik?

Is de steeneik als leiboom een groenblijvende boom?

Hoe kan ik de steeneik leiboom het beste snoeien?

Hoe groot kan de lei steeneik worden?

Kan een steeneik leivorm vruchten krijgen?

Is een Quercus ilex als leiboom geschikt om in een pot of kuip te zetten?

Hoeveel jaar is de steeneik leiboom bij aanschaf?

Is de lei Quercus ilex geschikt voor in elke tuin?

Hoe groeit een steeneik leiboom?

Het aanplanten van een steeneik leiboom

De steeneik leiboom aanplanten gaat over het algemeen hetzelfde als bij alle andere groenblijvende leibomen. Er zijn een paar ‘spelregels’ voor het aanplanten van een steeneik leiboom:

 • Plant een steeneik leiboom nooit voor of tijdens een (strenge) vorstperiode.
 • We raden het af om een steeneik leiboom te plaatsen op een open veld, of in de volle (noord) oostenwind. Hij vangt liever niet te veel wind en kou.
 • De steeneik leiboom groeit op elke type grondsoort, als deze maar goed waterdoorlatend is, hij verdraagt geen nattigheid.
 • Wanneer je de steeneik leiboom eenmaal geplaatst hebt, en je wilt hem na een groeiseizoen verplanten, is de kans groot dat hij dat niet overleeft. Steeneiken kunnen over het algemeen niet goed verplant worden vanuit de volle grond. Bepaal de standplaats dus goed!
 • De Quercus ilex is een boom die behoefte heeft aan de zon, plant deze boom dan altijd op een zonnige plek.
 • De Quercus ilex is een klimaatboom: hij is een waardplant voor vlinders, verdraagt droogte en kan goed tegen luchtverontreiniging en compenseert veel CO2.

Wij adviseren om de steeneik leiboom altijd aan te planten met ons aanplantpakket. Hierin zitten boompalen, boombanden en Pokon aanplantgrond. Deze middelen zorgen voor een goede hergroei van jouw steeneik leiboom. 

Steeneiken als leiboom worden bezorgd met een leirek van 120 cm hoog bij 120 cm breed. Als je meerdere leibomen naast elkaar plant, is het belangrijk dat ze van stam tot stam minimaal 120 cm uit elkaar staan. Wil je een stukje inkijk houden tussen de bomen? Plaats ze dan wat verder uit elkaar. 

Graaf bij het planten de plantgaten 25 procent groter dan de pot, zodat de steeneik goed kan wortelen. Meng de uitgegraven grond met de Pokon aanplantgrond. Gooi vervolgens de grond terug in het gat waar de leiboom in staat. 

Plaats daarna de boompalen. Staan de boompalen stevig? Bevestig dan de boombanden. Draai de boomband om de stam en maak hem vast aan de boompaal met een boombandspijker. Zorg dat de boomband goed onder spanning staat zodat de lei steeneik voldoende ondersteuning krijgt bij wind. 

Na aanplanten van de steeneik leiboom kun je ervoor kiezen om de leirekken te koppelen met het aankoppelset. Met het aankoppelset creëer je een strak geheel of leid je in de toekomst eventueel takken door. Geef na het aanplanten de bomen gelijk goed water, zodat ze meteen goed kunnen wortelen.

De groei van een steeneik leiboom

Wanneer je een lei steeneik aangeplant hebt, heeft de boom wat tijd nodig om te hergroeien. Allereerst houdt deze boom zich vooral bezig met het wortelen, en zie je weinig groei in de kroon. Eenmaal goed geworteld, groeit de lei steeneik ook in kroon. Dit duurt soms langer dan een groeiseizoen.

De steeneik heeft de bladstelen kort op een tak zitten, waardoor de boom een dichte kroonstructuur heeft. Het voordeel hiervan: weinig inkijk, dus veel pricacy.

Omdat de Quercus ilex een trage groeier is in ons klimaat kan hij een maximale hoogte krijgen van ongeveer 13 meter. De maximale breedte van deze boom is ongeveer 10 meter. De bovengenoemde hoogte en breedte zijn alleen te bereiken wanneer de boom nooit gesnoeid wordt. Hier gaan ruim tientallen jaren overheen.

De steeneik als leiboom kan bloemen krijgen. De bloei van deze leiboom is echter pas te zien wanneer de boom meerdere jaren achtereenvolgend niet gesnoeid wordt. Deze leiboom bloeit dan in mei met gele katjes die erg klein zijn en bijna niet opvallen.

Het snoeien van een steeneik leiboom

De steeneik heeft een fijne vertakking. Hierdoor is hij ook verkrijgbaar als meerstammige boom, hoogstam boom en als solitair. Door de fijne vertakking is de steeneik leiboom gemakkelijk te snoeien. De beste snoeiperiode is in april of mei, wanneer de kans op extreme vorst nihil is. Snoei de eikenboom dan terug in de leivorm. Let er dan wel bij op dat er niet te veel takken gesnoeid worden, want een steeneik leiboom is een traag groeiende boom. De steeneik leivorm heeft aan één snoeibeurt per jaar genoeg.

De bladeren van een lei steeneik

De steeneik komt veel voor rond het Middellandse Zeegebied en is daarmee een mediterrane boom. De bladeren van de lei steeneik zijn lancetvormig. De bovenkant van de bladeren zijn donkergroen en glanzend, terwijl de onderkant van het blad witgrijs van kleur is. Deze kleurencombinaties in de bladeren maakt de boom erg chique en geeft hiermee een karakteristiek beeld.

De steeneik leiboom is een van de weinige eikenbomen die groenblijvend is. Omdat de steeneik wintergroen is, onderscheidt hij zich ten opzichte van de moeraseik leiboom, die bladverliezend is.

Winterhardheid van een steeneik leiboom

De steeneik leiboom is redelijk winterhard en verdraagt kortstondig temperaturen van -15 graden Celsius. Wel is de steeneik leiboom kwetsbaar voor vorst wanneer de boom net is aangeplant en dus nog niet geworteld is. Wanneer er dan (strenge) vorst optreedt kan de boom hiervan bruine bladeren krijgen. Het kan zijn dat het bruine blad eraf valt en nieuwe bladeren terugkomen. Maar in het ergste geval sterft de boom (gedeeltelijk) af. Daarom adviseren om een lei steeneik te planten wanneer de kans op strenge vorst nihil is. 

Als er een vorstperiode aandient, is het slim om de grond rondom de steeneik leiboom goed nat te maken. Hierdoor neemt de boom nog water op voordat de grond hard wordt. Door de bodem goed nat te maken verklein je de kans op uitdroging.

Vruchten van de steeneik in leivorm

De steeneik kan, wanneer hij meerdere jaren niet gesnoeid wordt, kleine bruine eikels krijgen. Deze eikels zijn geliefd bij verschillende knaagdieren. In Spanje gebruikt men de eikels van steeneiken als voeding voor varkens, waarvan later de bekende Spaanse Jamon ham gemaakt wordt. 

Afbeelding

bg-left
bg-right

Wat onze klanten zeggen over ons

Nicole

Snelle levering tot aan de voordeur. Kwalitatief goede bomen.

10/10
jos

de hortensias van prima kwaliteit , afgeleverd conform afspraak, inmiddels staan ze al mooi in de tuin

10/10
Jan

Mooi bedrijf, keurig geholpen en de boom netjes en op tijd geleverd.

9/10
Anita

Hulpvolle vrolijke mensen.

10/10

Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh

Sluiten