Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten

Welke bomen bloeien nu?

Welke bomen bloeien nu?
/blog/geschreven-door/Lisanne
Lisanne Auteur
17 Dec, 2021 2 minuten leestijd

Niet alle bomen bloeien in dezelfde periode. Zo zijn er bomen die in de maanden maart, april of mei bloeien. Ook heb je zomerbloeiers die in juni of juli bloeien, maar ook winterbloeiers die in de maanden december, januari en februari bloeien. Wij vertellen je alles over welke bomen nu bloeien.

Bomen die bloeien in het voorjaar

De meeste bloesembomen bloeien in maart en april met prachtige bloemen, hierdoor kun je tijdens het voorjaar genieten van prachtige bloesem. We vertellen je meer over de krentenboom, de Japanse sierkers, de gewone kerspruim, de Magnolia kobus en de sierappel.

Krentenboom

Het soort dat alles in één heeft: de krentenboom (in het Latijn: Amelanchier lamarckii). Schitterende lentebloei, groei in de zomer, mooie herfstkleuren en eetbare vruchten.

De witte bloemen in het voorjaar, de bronskleurige uitloop van het blad en de scharlakenrode/oranjerode herfstkleuren maken de krentenboom tot één van de meest sierlijke boomsoorten. En dan is hWelke bomen bloeien nu?ij ook nog eens onderhoudsarm.  

Japanse sierkers

De gewone Japanse sierkers (in het Latijn: Prunus serrulata ‘Kanzan’) is een van de mooiste in zijn soort. Deze bloesemboom bloeit in het voorjaar uitbundig met roze bloesem in trossen. De prachtige bloesem in de lente, heldergroen blad in de zomer en geeloranje herfstkleur in de herfst maakt dit de geschikte boom voor iedere tuin.

Gewone kerspruim

De gewone kerspruim (in het Latijn: Prunus cerasifera ‘Nigra’) is een vroege bloeier in het voorjaar. De boom bloeit met roze bloemen in trossen. Hierdoor zet de kerspruim de toon voor het begin van de nieuwe lente. Na de bloei krijgt de boom purperrood/roodviolet blad.

Magnolia kobus

De Magnolia kobus (beverboom) is een prachtige bloesemboom die in het voorjaar bloeit met grote tulpvormige, witte bloemen. De Magnolia heeft grote eivormige bladeren die glanzen. Dit blad loopt in april groen uit en verkleurt in de herfst naar opvallende gele kleuren. Ook draagt de Magnolia kobus opvallende vruchten die rood zijn van kleur en in trossen hangen. 

Sierappel 

De Malus evereste is een sierappelboom met een prachtige uitbundige bloei in het voorjaar. Er verschijnen dan grote witte bloemen met een roze knop aan de boom.

Bomen die in de zomer bloeien

Zomerbloeiers zijn bomen die in mei of in de zomer bloeien. Hierdoor geniet je in de zomer van prachtige bloemen. We vertellen je meer over de Magnolia grandiflora, de gouden regen, de Perzische slaapboom, de tulpenboom, de bijenboom, de hortensia op stam en de Toscaanse Jasmijn.

Magnolia grandiflora

De Magnolia grandiflora wordt steeds bekender in Nederland. De boom wordt vooral in Spanje en Italië gekweekt. De Magnolia grandiflora valt op vanwege de late bloei in juni/juli. De boom krijgt dan grote tulpvormige witte bloemen. Het blad is groot van vorm en is aan de onderkant oranje/bronskleurig en aan de bovenkant donkergroen. Nieuwe twijgen zijn lichtgroen van kleur.

Gouden regen

De gouden regen (Laburnum watereri 'Vossii') heeft zijn naam te danken aan de unieke goudgele bloemen in trossen die in het voorjaar aan de boom verschijnen. Naast de mooie kleur, ruikt deze gouden regen ook nog eens zeer aangenaam. Het soort heeft een groen driedelig blad dat in de herfst onopvallend groen verkleurt.

Perzische slaapboom

De Perzische slaapboom (Albizia julibrissin), of zijdeboom, is een bijzondere boom die in de zomer toonaangevend is in elke tuin. De zijdeboom, in het Latijn ook wel de Albizia julibrissin genoemd, steelt zonder enige twijfel de show met oogstrelende felroze bloemen. Opvallend aan deze bomen is dat de bladeren zichzelf dichtvouwen bij zonsondergang. Hierdoor heeft hij de naam 'slaapboom' gekregen. De Perzische slaapboom Albizia julibrissin zorgt voor een extra tropische sfeer in de tuin door zijn parasolvormige groeiwijze en het dubbel geveerde intens groene blad.

Tulpenboom

Nederland is een land dat wereldwijd bekendstaat om de tulpen. Een goede manier om een steentje bij te dragen aan de welbekende tulpen uit Nederland is door ze nog meer bekendheid te geven middels onze eigen tulpenbomen! Tulpenbomen zijn bomen die vooral opvallen in het voorjaar door de, je raadt het vast al, tulpvormige bloemen. Bomenbezorgd.nl heeft een groot assortiment tulpenbomen in diverse soorten en formaten. Kortom; als je op zoek bent naar een unieke en exclusieve boom, dan is de tulpenboom zeker een aanrader!

Bijenboom 

De bijenboom is een prachtige bloesemboom die snel groeit. In de zomer staat de bijenboom vol in bloei met grote opstaande, crème-kleurige pluimen. Dit maakt de boom een aantrekkelijke voedselbron voor bijen en andere insecten. Als de boom uitgebloeid is komen er rood-violette doosvruchten tevoorschijn waar ook de vogels gek op zijn.

Hortensia op stam 

De hortensia op stam is een echte blikvanger in de zomer dankzij de langere bloeiperiode. De grote bloemen in bollen zijn adembenemend en kunnen tot wel drie maanden in bloei staan. 

Toscaanse Jasmijn 

De bloemen van de Toscaanse Jasmijn bloeien van begin mei tot en met juni. De bloemen zijn stervormig en hebben een heerlijke vanille-achtige geur.

Bomen die in de winter bloeien

Wil je in de winter genieten van prachtige bloemen, dan is dit zeker mogelijk. Er zijn namelijk bomen waarvan de bloeiperiode in de winter is. We vertellen je meer over de rode Japanse sierkers, de Japanse sierkers 'Autumnalis Rosea' en de Viburnum tinus.

Rode Japanse sierkers

De rode Japanse sierkers (in het Latijn: Prunus serrulata 'Royal Burgundy') is een kleine waaiervormige sierboom met een maximale hoogte van acht meter. Doordat de takken in de loop der jaren iets kunnen gaan doorhangen, kan deze boom een maximale breedte krijgen van zeven meter. Het is een mooie volle boom die in de zonnige dagen voor een ideale schaduwplek zorgt en geschikt is voor een middelgrote en grote tuin.

Japanse sierkers 'Autumnalis Rosea'

De Japanse sierkers ‘Autumnalis Rosea’ (in het Latijn: Prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea’) is een kleine sierkers. De boom geeft lichtroze bloemen van november tot maart. Hoe langer de winter aanhoudt, hoe langer de bloei. Deze bloesemboom bloeit wanneer de boom geen blad heeft. De takken staan schuin aan de stam en de kroon heeft een vrij brede vaasvorm. De uitlopers lopen in het voorjaar groen uit en verkleuren in de herfst geel-oranje. 

Sneeuwbal Viburnum tinus

De Viburnum tinus staat ook wel bekend als sneeuwbalplant. Dit komt omdat hij in de winter bloeit, met prachtige kleine witte bloemetjes. Het is een heester die vaak voorkomt als struik, maar bij Bomenbezorgd.nl hebben we hem ook als boom! Deze sneeuwbal (Viburnum tinus) met groenblauw ovaalvormig blad behoudt haar blad het hele jaar door.

Welke bomen bloeien nu?

Wat kan de reden zijn dat mijn boom niet bloeit?

Als een boom niet bloeit, kan dit verschillende oorzaken hebben.

Het kan met de leeftijd van een boom te maken hebben. Jonge bomen en helemaal bomen die net geplant zijn, bloeien niet altijd in het eerste of tweede jaar al met bloemen. De boom richt zich namelijk eerst op het wortelen. Wanneer een boom volwassen is, zal de boom voldoende energie hebben om bloemen te ontwikkelen.

Een andere oorzaak kan een slechte gezondheid van de boom zijn. Ook kan het met de bodemgesteldheid te maken hebben. Wanneer er weinig voedingsstoffen in de bodem zitten, kan het zijn dat de boom zich hierdoor minder snel ontwikkelt.

Ook het snoeien op een verkeerd moment kan van invloed zijn of een boom bloeit. Snoei je de boom namelijk vlak voor de bloeiperiode, kun je hierdoor nieuwe knoppen snoeien en kan hierdoor de boom niet bloeien. Vraag je je af waardoor jouw boom niet bloeit? Neem contact op met onze klantenservice

Sluiten