Een boom in pot zal altijd kleiner blijven dan een boom die in de volle grond staat, omdat een boom in de volle grond meer ruimte krijgt om wortels te ontwikkelen, en daarom ook boven de grond meer zal groeien. 

Let er bij de aanschaf van een boom voor in een pot op dat de boom niet te hoog is. De kans bestaat dat de boom bij harde wind omwaait. Ons advies: kies een kleine boom met een maximale hoogte van 150 cm, zoals bijvoorbeeld een olijfboom, Chinese waaierpalm of boom met een bolvorm. Dwergpalmen blijven sowieso kleiner, dus ideaal als je de boom wilt kunnen verplaatsen.

De juiste potmaat

De grootte van de pot is een belangrijke factor als je een boom in een pot wilt plaatsen. Zorg ervoor dat de pot ongeveer 20% groter is dan de kluit. Zo heeft de boom voldoende ruimte om haar wortels te ontwikkelen. Een te grote pot kan wortelrot veroorzaken, omdat er zich meer grond in de pot bevindt. Meer grond in de pot betekent meer vocht dat vastgehouden wordt.

Zorg er ten alle tijden voor dat de stam van de boom niet te diep in de pot wordt geplaatst. Met een pot van 70 cm diep zit je meestal wel goed. De diameter van de kluit verschilt per soort boom en per formaat. Daarom raden we aan om een pot aan te schaffen nadat je de boom in huis hebt of onze klantenservice te vragen naar de exacte maat. Zo weet je zeker dat je boom in een geschikte pot komt te staan!

Goede doorwatering

Om te voorkomen dat er overtollig water onder in de pot blijft staan, is het belangrijk dat de pot voorzien is van gaten in de bodem. Zo kan overtollig water uit de pot lopen en voorkom je wortelrot. Potten met een drainagesysteem vangen overtollig water op. Het zorgt er dus voor dat een teveel aan water via de onderkant de pot verlaat. Je kunt ook hydrokorrels onder in de pot doen om een drainagelaag te creëren in een pot. Een laag van ongeveer 25% van de pothoogte is voldoende. Zet de boom hier bovenop, en vul de overige ruimte aan met aanplantgrond.

Zonnige standplaats

De meeste bomen vinden het prettig om op een zonnige plek te staan. Op enkele momenten per dag schaduw is geen probleem, maar zorg er wel voor dat de boom voldoende direct of indirect zonlicht ontvangt.

Verpotten

Het is belangrijk om een boom jaarlijks te snoeien om ervoor te zorgen dat de boom hetzelfde formaat blijft. Als je wilt dat de boom verder groeit, maar wel in een pot in de tuin blijft staan, dan is het belangrijk om de boom te verpotten. Zo zorg je ervoor dat de wortels voldoende ruimte houden. Afhankelijk van het soort boom, de weersomstandigheden en de standplaats, verschilt het moment waarop de boom verpot moet worden. Het beste moment om te verpotten is namelijk in het voorjaar.

Vriezen

In de winter is er kans dat het gaat vriezen. Je kunt er dan voor kiezen om de boom in de pot binnen te zetten, bijvoorbeeld in een schuur, tuinhuisje of plantenkas. Een andere mogelijkheid is om de pot op een trolley te zetten. Dit voorkomt dat de pot vastvriest aan de grond. Hierdoor kan een pot stuk gaan. Ook zijn er dubbelwandige potten verkrijgbaar. Deze biedt extra bescherming aan bomen die gevoelig zijn voor vorst. Lees meer tips om je palmboom de winter door te helpen.

Welke kleine bomen kunnen in een pot?

  1. Meerstammige bomen, zoals de meerstammige krentenboom
  2. Appelbomen
  3. Palmbomen, zoals de Chinese waaierpalm
  4. Olijfbomen
  5. Lagerstroemia indica
  6. Hibiscus op stam
  7. Bolbomen, zoals de bolcatalpa en de bolacacia
  8. Hortensia op stam
  9. Leifruitbomen
  10. Wilg, Salix integra ‘Hakuro-nishiki’
  11. Olijfwilg (Elaeagnus ebbingei)
  12. Mediterrane fruitbomen, zoals de granaatappelboom
  13. Parasolden (Pinus pinea)
  14. Sneeuwbal (Viburnum tinus)
  15. Seringenboom

Twijfel je over het soort pot waarin je je boom wilt plaatsen of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op, via de live chat, Whatsapp of bellen naar 06-51974044, of stuur een mailtje naar klantenservice@bomenbezorgd.nl.