Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten

Welke bomen laten geen bladeren vallen in de herfst?

Welke bomen laten geen bladeren vallen in de herfst?
/blog/geschreven-door/Geraldo
Geraldo Auteur
19 May, 2023 4 minuten leestijd

De herfst is een prachtig seizoen, waarin de natuur zich op een kleurrijke wijze transformeert en zich voorbereid op de winter. Een van de meest opvallende veranderingen is het verlies van bladeren door de bomen. Door hun bladeren af te werpen besparen bomen energie en verminderen ze de hoeveelheid water die ze nodig hebben in de winter, om zo te kunnen overleven.

De afgevallen bladeren kunnen dienen als een bron van voedingsstoffen voor de bodem en het bodemleven. Dit kan helpen bij het creëren van een rijkere en vruchtbaardere bodem voor toekomstige groei. Voor mensen kan dit juist weer voor een hoop extra werk zorgen, zoals het opruimen van bladeren om geen vlekken te krijgen op tegels. Gelukkig is er een aantal bomen die hun bladeren niet laten vallen in de herfst, die we in deze blog gaan behandelen.

Groenblijvende bomen

Allereerst zijn er de groenblijvende bomen. Dit zijn bomen die hun bladeren het hele jaar door behouden en niet hun blad verliezen zoals loofbomen dat wel doen. Deze boomsoorten zijn vaak van origine afkomstig uit warmere klimaten waar de winters relatief mild zijn en de temperaturen niet laag genoeg dalen voor de bomen om hun blad te laten vallen.

Bekende voorbeelden van deze bomen zijn de steeneik, laurierkers, Portugese laurier, glansmispel, Magnolia grandiflora, hulst en olijfwilg. Omdat deze bomen hun blad volledig behouden, worden deze soorten vaak gebruikt om privacy te creëren in tuinen en worden veel dan deze soort ook als groenblijvende leiboom verkocht.

Lang bladhoudende bomen

Naast groenblijvende bomen zijn er ook bomen die hun bladeren gedurende een groot deel van het jaar behouden, soms praktisch het hele jaar door. Deze lang bladhoudende bomen worden ook wel semi-groenblijvende bomen genoemd.

Het bekendste voorbeeld van deze bomen zijn de beukenbomen. De bladeren van de groene beuk, rode beuk en de haagbeuk worden in de herfst bruin, maar vallen dan niet meteen van de boom. Ze houden hun blad de hele winter vast, tot in het voorjaar nieuwe bladeren aan de takken komen. De beukenbomen worden ook vaak als leiboom of haag gebruikt om natuurlijke privacy te creëren. 

Naaldbomen

Een andere categorie bomen die hun bladeren niet verliezen zijn naaldbomen. In plaats van bladeren hebben ze naalden of groen schubvormig blad, zoals bij coniferen. De naalden zijn vaak smal, langwerpig en stug en blijven meerdere jaren groen voordat ze afvallen en worden vervangen door nieuwe naalden.

De grove den en parasolden worden vaak gebruikt als sierbomen in tuinen en parken vanwege hun karakteristieke uiterlijk. Cipressen, bekend van het landschap in Toscane, worden voornamelijk met meerderen in een rij geplant langs oprijlanen. De moerascipres is daar weer een andere variant van, die graag op een natte standplaats staat. Als laatste is er nog de conifeer als ander bekend naaldbomensoort. Coniferen worden door hun dichte structuur ook als leiboom gebruikt. 

Overige groenblijvende bomen 

Naast de bomen uit de bovenstaande drie categorieën zijn er nog wat andere soorten bomen die niet hun blad verliezen. Allereerst de groenblijvende vruchtbomen zoals de olijfboom, sinaasappelboom en citroenboom. Daarnaast zijn er nog groenblijvende hagen. Veel groenblijvende hagen zijn de haagvarianten van bomen die eerder in dit artikel genoemd zijn met daarbij nog de taxus-, klimop-, buxus- en de liguster- en bonte ligusterhaag.

Een vreemde eend in de bijt die in dit artikel niet mag ontbreken zijn de palmbomen. Palmen maken het hele jaar door nieuwe bladeren aan vanuit het hart. De onderste bladeren drogen na een tijdje uit, worden bruin en gaan slap hangen. Op dit moment kunnen deze bladeren worden verwijderd, waardoor de boom weer sneller nieuwe bladeren aanmaakt.

Al met al zijn er best veel bomen die geen bladeren laten vallen in de herfst. Het selecteren van de juiste boom voor je tuin is afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals de gewenste grootte, vorm en groeisnelheid. Onze klantenservice staat hiervoor tijdens kantoortijden voor al je vragen klaar. En misschien hoef je daardoor in de volgende herfst geen of minder herfstblad op te ruimen!

Sluiten