Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten

Bomen met de mooiste herfstkleuren

Bomen met de mooiste herfstkleuren
/blog/geschreven-door/Liset
Liset Auteur
21 Jul, 2021 5 minuten leestijd

De herfst is in aantocht. De bladeren verkleuren en vallen uiteindelijk van de bomen. Gedurende de periode van eind september tot eind november hebben veel bomen prachtige herfstkleuren. Toch verandert niet iedere boom van kleur, we leggen in deze blog uit waardoor dat komt. Wil je genieten van prachtige kleurrijke bomen in de tuin? De volgende bomen zijn hier zeer geschikt voor!

10 bomen met een bijzondere herfstkleur

1. Amberboom (Liquidambar)

De amberboom is de eerste soort die in de herfst prachtige rode, oranje en violetkleurige bladeren krijgt. Eind november/ begin december zal deze boom haar blad laten vallen. De amberboom is in onze webshop te vinden in verschillende soorten en vormen.

Wij hebben amberbomen als leiboom, een amberboom als zuilvorm en als solitair. De bontbladige amberboom kleurt in de herfst goudgeel, terwijl amberboom ‘Worplesdon’ juist van geel, oranje, naar uiteindelijk violetkleurig blad verandert.

Bomen met de mooiste herfstkleuren

2. Amerikaanse rode esdoorn (Acer rubrum)

De Amerikaanse rode esdoorn kleurt, zoals zijn naam het al zegt, rood in de herfst. De Noorse esdoorn heeft in het voorjaar en de zomer geelgroen blad, maar in de herfst wordt het blad goudgeel van kleur.

Bomen met de mooiste herfstkleuren

3. Rode Japanse esdoorn (Acer palmatum 'Bloodgood')

De rode Japanse esdoorn heeft gedurende de zomer prachtig donkerrood stervormig blad. In september wordt het blad langzaamaan lichter van kleur, en verandert het naar violet. In november valt het blad uit. Deze boom is vooral geschikt in kleine tuinen, omdat deze boom relatief klein blijft en langzaam groeit.

Bomen met de mooiste herfstkleuren

4. Krentenboom (Amelanchier lamarckii)

De krentenboom is een boom die iedere tijd van het jaar schittert. In het voorjaar staat deze boom in de volle bloei met prachtige witte bloemen. In de herfst verkleuren de bladeren van de krentenboom geel, oranje en scharlakenrood.

Bomen met de mooiste herfstkleuren

5. Japanse notenboom (Ginkgo biloba)

De Japanse notenboom is een prachtige boom die in het voorjaar geel uitloopt, vervolgens groen kleurt, en in de herfst mooie goudgele bladeren krijgt, die hij uiteindelijk laat vallen.

Bomen met de mooiste herfstkleuren

6. Judasboom (Cercis canadensis)

Bomenbezorgd.nl heeft diverse soorten judasbomen in het assortiment met elk verschillende bladkleuren die in het najaar weer uiteenlopende herfstkleuren krijgen. Hieronder zie je de judasboom Ruby Falls.

Bomen met de mooiste herfstkleuren

7. Kornoelje boom (Cornus kousa)

De Kornoelje boom is een bloesemboom die je goed kunt herkennen aan de witte, vlindervormige bloemen. Hieronder zie je de Cornus kousa Milky Way. De groene bladeren die je ziet krijgen in het najaar een dieprode herfstkleur. Vlak voordat deze herfstvertoning optreedt, komen er ook nog rozerode vruchten aan de boom.

Bomen met de mooiste herfstkleuren

8. Sierappel (Malus)

De sierappelboom is, net als de krenteboom en de kornoelje boom, een bloesemboom met een prachtige herfstvertoning. De Malus evereste heeft doorgaans een groene bladkleur. In het najaar kleurt het blad geeloranje.

Bomen met de mooiste herfstkleuren

9. Haagbeuk (Carpinus betulus)

De haagbeuk is een veelzijdige soort die we voornamelijk kennen als haag. Daarnaast wordt de haagbeuk als boom vaak toegepast. De meest voorkomende boomsoort is de leihaagbeuk. De haagbeuk heeft in het voorjaar heldergroene bladeren, die langzaam geelbruin verkleuren. Het blad kan lang blijven zitten in de winter waardoor de haagbeuk nog lang beschutting geeft. 

10. Rode berk

De rode berk heeft net als veel andere berkenbomen een witte, afbladderende stam. De combinatie van deze witte stam met donkerrode bladeren maakt het een unieke boom. Daarnaast heeft de boom een prachtige herfstvertoning met gele bladeren.

Bomen met de mooiste herfstkleuren

Wanneer verkleurt het blad?

Het blad verkleurt doorgaans in de periode waarin de herfst in aantocht is. In het blad zit een stofje, chlorofyl, wat ervoor zorgt dat zonlicht wordt omgezet in energie voor de boom. Dit zorgt ervoor dat de boom kan groeien.

Zodra de dagen korter worden, kan er minder zonlicht worden omgezet in energie. Dit is het moment waarop de boom zich gaat voorbereiden op de winter, door de chlorofyl op te slaan in de stam. Hierdoor verkleurt het blad. Zodra de chlorofyl uit het blad is verdwenen, valt het blad van de boom. Daardoor kan één blad in de herfst ook meerdere kleuren hebben op hetzelfde moment.

Bodemvochtigheid en temperatuur

De vochtigheid van de bodem en de temperatuur zijn ook van invloed op de kleur van het blad. Zo kan een lange periode van warme en zonnige dagen ervoor zorgen dat de kleuren van het blad intenser zijn.

Wanneer een zomer erg warm en droog is geweest, zoals dit jaar, zorgt dat ervoor dat de herfstkleuren pas later zichtbaar worden. Pas zodra de bodemvochtigheid omhoog gaat en het kouder wordt, zullen de herfstkleuren zichtbaar worden. Wanneer de herfst ook vrij droog blijft, zullen de herfstkleuren langer zichtbaar blijven.

Waarom krijgen niet alle bomen andere kleuren in de herfst?

Doordat sommige soorten bomen minder of niet gevoelig zijn voor de invloed van licht, en dus fotosynthese, blijven zij groen in de herfst en winter en krijgen zij niet deze mooie herfstkleuren. Ook heeft dit te maken met de vorstbestendigheid van de soort boom.

Waarom verliezen bomen bladeren?

De meeste bomen verliezen blad zodra het gaat vriezen. Dit doen ze om de boom te beschermen. Zo heeft de boom minder voedingsstoffen nodig, wat handig is als de grond voor lange tijd bevroren is. Op dat moment kunnen de wortels namelijk geen voedingsstoffen meer uit de grond halen. Bomen slaan een gedeelte van het opgenomen water op in de schors, zodat deze altijd een reserve heeft.

Hetzelfde soort boom kan soms eerder of later haar blad verliezen. Dat komt doordat bomen die minder gemakkelijk het grondwater bereiken, eerder verkleuren. Om diezelfde reden verkleuren hele jonge bomen eerder dan oude bomen. Ze hebben nog niet zulke diepe wortels, waardoor ze minder voeding en water uit de grond kunnen halen.

Je zult daarom zien dat de jonge bomen in je tuin over enkele jaren veel later in de herfst verkleuren dan ze nu doen!

Sluiten